En tandregleringsbehandling innebär att man med en tandställning (oftast fastsittande på tänderna) gör tänderna raka och ser till så att övertänderna och undertänderna biter ihop rätt. Oftast har man tandställning både uppe och nere i munnen.

Tid
Hur länge man måste ha tandställning varierar beroende på vad som behöver rättas till men brukar sträcka sig över 1,5 – 2, 5 år.

Munhygien
Under tiden som man har tandställning är det viktigt att man är noga med att borsta tänderna och vi visar hur man ska göra när vi har klistrat fast tandställningen. Om inte tänderna hålls rena från bakterier kan tandköttet inflammera och svullna upp. Det kan också uppstå början till hål i emaljen. Vi rekommenderar därför att man förutom att borsta noga, sköljer med fluor dagligen under behandlingstiden för att skydda tänderna. Dentan® och Flux® är bra fluorsköljpreparat som säljs på apoteket.

Kost
Förutom munhygien är det viktigt att tänka på vad man äter. Man ska helst undvika söta drycker (läsk, juice, saft etc ) och sötsaker (kakor, godis etc) för att minska risken att få hål i tänderna. Det innebär inte att det är totalförbud mot sötsaker men den gamla regeln om lördagsgodis är inte så dum. För att tandställningen inte ska gå sönder eller lossna måste man dock alltid undvika hårda karameller, klubbor och segt godis. Frukt och grönsaker (äpple, päron, nektariner, morötter) är bra men tyvärr kan de ibland vara hårda att bita av och när man har tandställning är det bra att skära dem i bitar innan man stoppar dem i munnen.